Servicii oferite

  • Planificarea succesiunii: testament, partaj de ascendent, clauza de preciput, desemnarea unui executor testamentar, constituirea unei fundatii testamentare, alegerea legii aplicabile succesiunii;
  • Transfer anticipat de active prin liberalitati: donatii, partaj de ascendent;
    Masuri de protectie pentru prevenirea starii de vulnerabilitate financiara: contracte de intretinere sau de renta viagera, constituirea de uzufruct viager, instituirea unor clauze de inalienabilitate, mandatul pentru incapacitate;
  • Procedura succesoarala: declaratii de optiune succesoarala, intocmirea inventarului succesorala, dispunerea efectuarii expertizei grafoscopice a testamentului olograf, validarea testamentului olograf, lichidarea regimului matrimonial, eliberarea certificatelor de mostenitor, de calitate de mostenitor, sau a certificatului de mostenitor suplimentar, partaj succesorala.

Procedura succesorala

In dreptul roman, drepturile si obligatiile ce formeaza patrimoniul unei persoane nu se sting, ca regula, prin moartea titularului lor, ci se transmit, astfel cum se gasesc la momentul deschiderii succesiunii, la continuatorii patrimoniului defunctului, respectiv la mostenitorii sai (desemnati prin testament sau, in lipsa acestuia, conform devolutiunii legale stabilite de Codul civil). Pentru ca aceasta transmitere sa capete eficienta juridica, este necesara constatarea ei prin certificatul de mostenitor, eliberat in cadrul procedurii succesorale notariale, sau printr-o hotarare judecatoreasca, in caz de dezacord intre succesibili.

Competenta dezbaterii succesiunii ii apartine, ca regula, notarului public din circumscriptia judecatoreasca a ultimului domiciliu al defunctului. Astfel, biroul nostru este competent teritorial pentru localitatile:

  • Cluj-Napoca
  • Apahida
  • Baciu
  • Chinteni
  • Cojocna
  • Feleacu
  • Floresti
  • Sanpaul

Procedura succesorala notariala se poate deschide numai in baza certificatului de deces, reprezentand o transmisiune a proprietatii pentru cauza de moarte (pentru dezbaterea succesiunii cetatenilor romani carora li s-a emis certificat de deces de catre o autoritate straina, este obligatorie transcrierea certificatului de deces la autoritatile romane). In dreptul roman, orice act asupra succesiunilor nedeschise este nul.

Cererea de deschidere a procedurii succesorale poate fi facuta de oricare dintre succesibili, de catre creditorii succesiunii sau ai succesibililor, precum si de orice alta persoana care justifica un interes legitim.

In cadrul procedurii succesorale, notarul public stabileste calitatea mostenitorilor legali si a celor testamentari, intinderea drepturilor acestora, precum si compunerea masei succesorale. Calitatea de mostenitor si numarul acestora se stabilesc prin acte de stare civila si cu martori, iar bunurile ce compun masa succesorală se dovedesc prin inscrisuri sau orice alte mijloace de proba admise de lege.

Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca cei doi martori sunt:

  • Sa cunoasca date personale referitoare la defunct;
  • Sa aiba cunostinta de numarul si calitatea persoanelor cu vocatie la succesiunea defunctului;

Nu pot avea calitatea de martori:

  1. rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv;
  2. sotul, fostul sot, logodnicul ori concubinul;
  3. cei aflati in dusmanie sau in legaturi de interese cu vreuna dintre parti;
  4. persoanele care beneficiaza de tutela speciala;
  5. cei condamnati pentru marturie mincinoasa.

Ca exceptie, partile pot conveni sa fie ascultate ca martori si persoanele prevazute la pct. 1-3 (in afara de descendentii).

In ceea ce priveste impozitul, Codul fiscal prevede o scutire pentru succesiunile care se dezbat in termen de 2 ani de la data decesului. In cazul in care acest termen se depaseste, succesorii datoreaza un impozit de 1% din valoarea imobilelor cuprinse in masa succesorala.

Acte necesare

  1. Acte de stare civila ale defunctului: certificat de deces, certificat de casatorie, hotarare judecatoreasca/certificatul de divort;
  2. Acte de identitate ale mostenitorilor;
  3. Acte de stare civila ale mostenitorilor: certificate de nastere, certificate de casatorie;
  4. Testament (daca exista);
  5. Conventie matrimoniala (daca este cazul);
  6. Pentru stabilirea masei succesorale:
    1. Acte de proprietate in original care exista pe numele defunctului (acte de dobandire a proprietatii, de exemplu: contract de vanzare-cumparare, donatie, contract de intretinere, certificat de mostenitor, titlu de proprietate);
    2. Certificatul de inmatriculare/talonul auto, cartea de identitate a vehiculului (daca au ramas autovehicule in masa succesorala);
    3. Certificate fiscale pentru toate imobilele si/sau autovehiculele ce fac obiectul masei succesorale;
    4. Actul de concesiune si adeverinta eliberata de administratia cimitirului in care este amplasat locul de veci;
    5. Certificate de actionar;
    6. Extrase de cont.

De ce noi?

Experiență solidă

Din 1995, oferim servicii notariale de încredere, cu o echipă experimentată și soluții juridice sigure, adaptate fiecărei situații, indiferent de complexitate.

Claritate juridică

Traducem limbajul juridic în termeni accesibili, astfel încât să înțelegi fiecare decizie și să ai siguranța că acționezi corect.

Rapiditate și eficiență

Gestionăm actele cu promptitudine, fără întârzieri, asigurând soluții juridice rapide și sigure pentru orice tip de client, de la persoane fizice la companii.

Încredere și siguranță

Suntem mai mult decât notari. Suntem partenerii tăi de încredere, oferind sprijin juridic clar, transparent și orientat spre protejarea intereselor tale.